EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Dorcas helpt vrouwen in de gevangenis

EO Metterdaad krijgt de unieke kans om te filmen in de vrouwenvleugel van Karanga Prison, ooit een beruchte Afrikaanse gevangenis. We volgen onder andere Elisabetha.

Elisabetha

Op het gele gevangenispak van Elisabetha is een klein stukje stof genaaid. Daar op staat met pen geschreven dat ze van 13 juni 2013 tot 12 juni 2033 in de gevangenis moet zitten. Twintig jaar lang zit ze vast achter de tralies van Karanga Prison in Tanzania. 

Met 55 vrouwen in de gevangenis

Elisabetha leeft samen met 55 andere vrouwen in drie grote barakken. Er is veel te weinig ruimte en de cellen zijn overvol. Op het kleine binnenplein zitten vrouwen in de palle zon achter hun naaimachines. Hulporganisatie Dorcas helpt deze vrouwen om het leven achter de tralies vol te houden. De dames krijgen trainingen in hygiëne en het herkennen van ziektes, maar leren ook vaardigheden als brood bakken en kleding maken. De activiteiten zorgen ervoor dat de vrouwen minder stress hebben en het stoomt ze ook klaar voor een leven buiten de gevangenis.

Hulporganisatie Dorcas ontfermt zich

Elisabetha zit vast omdat ze betrokken is bij een bankoverval. Haar guitige ogen zouden niet zeggen dat deze vrouw met gemak een machinegeweer kan doorladen. Hoewel er volgens haar familie geen overtuigend bewijs is voor haar schuld, is ze toch opgesloten. Geld voor een advocaat is er niet. Hulporganisatie Dorcas ontfermt zich over deze gevangenen en hun families.

Zo leert Elisabetha broodjes te bakken. “Ik ben blij dat ik wat te doen heb, ik ben liever moe ’s avonds, dan dat ik me de hele dag verveel”. De projecten van Dorcas houden de dames bezig en bereiden hen voor op een terugkeer in de samenleving. Al duurt dat in het geval van Elisabetha nog zo’n 15 jaar… Dorcas bezoekt daarom de moeder van Elisabetha die de zorg voor de kinderen heeft overgenomen, om te zien wat ze voor haar kunnen doen. Het wordt een ontroerende ontmoeting.

 

In deze bijzondere reportage is te zien hoe de vrouwen in hun wanhoop vasthouden aan vriendschappen met elkaar, troost halen uit hun geloof in God en hoop houden dat ze ooit hun geliefden weer kunnen zien.

 

U kunt helpen om deze vrouwen op een menswaardige manier hun straf te laten uitzitten. Met uw gift worden basisbehoeften als zeep en tandpasta gekocht en (vak)trainingen betaald. Ook ontfermt Dorcas zich over de achtergebleven families.

Help vrouwen in de gevangenis

Doneer