EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Maandverband
Tanzania

Help meisjes in Tanzania

Geef voor de maandverband zodat meisjes naar school durven gaan.

Afgerond

Maandverband zorgt dat meisjes naar school gaan

De meeste ouders in Tanzania kunnen geen maandverband en zelfs geen onderbroeken voor hun dochters betalen. Uit schaamte gaan meisjes dan niet naar school wanneer ze ongesteld zijn. Help dit probleem op te lossen. Geef voor maandverband!

‘De meeste studentes gaan uit pure onzekerheid liever niet naar school als ze ongesteld zijn, omdat we niet weten hoe we die periode op school op een waardige, veilige en hygiënische manier kunnen doorkomen. Daarom blijven we thuis. Vaak hebben we geen geschikte spullen om onszelf te verzorgen. Zonder maandverband ben je op school voortdurend bang dat er bloedvlekken in je kleren komen en dat je klasgenoten dat zien.’
- Mbonimana Gabriel (18 jaar) uit Tanzania

De meeste ouders in Handeni kunnen geen maandverband en zelfs geen onderbroeken voor hun dochters betalen. In plaats daarvan krijgen de meisjes een kanga (kledingstuk) die ze om hun middel en tussen hun benen kunnen knopen onder hun schooluniform. Maar… een kanga houdt nauwelijks meer bloed tegen dan een onderbroek, waardoor de meisjes erg snel doorlekken. Daarnaast moeten veel meisjes een behoorlijk eind lopen naar school. De kanga schuurt tijdens het lopen tegen hun bovenbenen, waardoor wonden ontstaan. Het derde – en misschien wel ergste – probleem is de stank. Redenen genoeg om regelmatig niet op school te verschijnen. De meisjes die moedig genoeg zijn om op school op te komen dagen, proberen zo veel mogelijk uit de buurt van anderen te blijven. Ze zonderen zich af, spelen niet mee en schamen zich voor zichzelf. Ook presteren ze slechter doordat ze niet mee durven te doen en onzeker zijn. Er rust een taboe op de maandelijkse cyclus en menstruerende vrouwen en meisjes worden als besmet en vies gezien.

Geef voor herbruikbaar, wasbaar, maandverband. Hierdoor durven meisjes naar school. Investeer in hun toekomst.

 

Help mee

De speech van Mwanahawa

In Tanzania woont Mwanahawa (14). Ze vertelt dat ze graag beroemd wil worden, zodat ze op tv komt en een grote groep mensen kan bereiken. Wat zou ze op tv willen zeggen?

‘Als je ongesteld wordt, hoef je niet bang te zijn. Het is normaal. Je mag zelfs trots zijn. Je bent nu een vrouw.’

Ze denkt even na wat ze nog meer wil zeggen en vervolgt dan:  

‘Ik wil graag AfriPad aanbevelen. Je kunt het de hele schooldag aanhouden zonder door te lekken. Thuis kun je het uitwassen, zodat je het de volgende dag weer opnieuw kunt gebruiken.’

Ze knikt tevreden en eindigt haar presentatie met:

‘En vergeet niet om jezelf elke dag te wassen. Bedankt voor het luisteren.’

Geef voor wasbaar maandverband

Doneren