EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Daklozen
in Tsjechië 

Laat daklozen in Tsjechië niet in de kou staan!

Help Tsjechië aan een betere daklozenopvang.

Afgerond

Tsjechië aflevering 1

17 oktober - EO Metterdaad reist per auto af naar Tsjechië. Vanwege de slechte sociale voorzieningen leven daar veel mensen op straat. Ook veel ouderen kunnen door een laag pensioen niet langer hun woning betalen en belanden daardoor op straat. EO Metterdaad bezoekt een daklozenopvang die speciaal voor ouderen is ingericht.

Tsjechië aflevering 2

24 oktober - Lenka is al tientallen jaren dakloos. ‘s Nachts slaapt ze in de opvang van het Leger des Heils. Overdag leeft ze op straat en in winkelcentra. Toen de opvang door corona dicht was, sliep ze stiekem in de bosjes in het park.

Tsjechië aflevering 3

31 oktober - Julek heeft in zijn jongere jaren een theateropleiding gedaan maar belandde jaren geleden op straat omdat hij zijn huur niet kon betalen.

Tijdens corona sliep Lenka stiekem in de bosjes

Er is in Tsjechië een groot daklozenprobleem. Mensen die ontslagen zijn of werkloos raken, verliezen in Tsjechië vaak  hun huis.

In Ostrova, Tsjechië, stortte de metaalindustrie na de val van het communisme bijna volledig in. Omdat woonruimte daar aan werk gekoppeld is, kwamen veel werknemers letterlijk op straat te staan. Een van hen is Lenka (57). Zij is al tientallen jaren dakloos.

‘s Nachts slaapt ze in de opvang van het Leger des Heils. Overdag leeft ze op straat en in winkelcentra. Toen de opvang door corona dicht was, sliep ze stiekem in de bosjes in het park. Dat was illegaal, maar Lenka had simpelweg geen andere plek om naar toe te gaan. Ze heeft een kleine uitkering waar ze eten van kan kopen, maar die niet genoeg is om woonruimte van te huren.

Af en toe kunnen daklozen een baantje krijgen via de gemeente, maar daar kunnen ze vaak maar een paar maanden blijven. Daarna zijn er andere mensen zonder werk aan de beurt.


Hoe helpt mijn gift?

Daarmee kan het daklozenprogramma van het Leger des Heils doorgaan. Zo hoeven de daklozen niet buiten te slapen en kunnen ze ook overdag gebruik maken van de opvang. Maar het Leger doet meer: Er wordt geholpen bij het afkicken van dakloze alcoholisten, er is een hostel waar daklozen een jaar mogen wonen totdat ze werk hebben gevonden en een eigen woning kunnen betalen en voor ouderen, zieke en gehandicapte daklozen die niet meer op straat kunnen leven is er een opvangcentrum genaamd ‘de Haven’.

 

 U kunt de daklozen in Tsjechië helpen, door te geven voor de daklozenopvang. Maak uw gift dan over naar NL88 INGB 0000 300 300 t.n.v. EO Metterdaad o.v.v. Tsjechië. Of doneer online.

Achtergrondinformatie Doneren
Header3.jpg

Geef voor een betere daklozenopvang

Doneren