EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Venezuela
in nood

Help om vluchtelingen op te vangen in Colombia

Geef voor de voedsel, onderdak en medische zorg.

Afgerond

Venezolaanse vluchtelingen

De politieke en economische crisis in Venezuela deed al bijna 3,5 miljoen inwoners naar het buitenland vluchten. We spreken vluchtelingen bij de grens en in Colombia. Waar zijn zij naar op zoek?

Medische zorg

Stel: je bent afhankelijk van medische zorg, maar je kunt die in je thuisland Venezuela door de enorme economische crisis niet meer krijgen. Dan vlucht je naar buurland Colombia.

Steun van de kerk

De vluchtelingen in Villa Caracas wonen er in hutjes met kartonnen daken en moeten zien te overleven zonder water, licht en voedsel. Gelukkig is er hulp van de plaatselijke kerk. Maar is dat genoeg om al die monden te voeden?

Venezuela: Dagelijks 5000 Venezolaanse vluchtelingen naar Colombia

Bij de grens tussen Venezuela en Colombia verlaten zo’n 5000 Venezolanen per dag hun vaderland. Ze zijn op zoek naar voedsel, onderdak en medische zorg.

Door de slechte politieke en economische situatie in Venezuela, zijn intussen meer dan 3,5 miljoen Venezolanen hun land ontvlucht. De winkels zijn leeg en geld is er niets meer waard. De meesten van de vluchtelingen zoeken hun heil in buurland Colombia.

Geef alstublieft voor de eerste levensbehoeften van vluchtelingen uit Venezuela. Ze hebben dringend voedsel, medicijnen en onderdak nodig.

Doneren
Venezuela banner.jpg

Waarom ontvluchten zoveel mensen Venezuela op dit moment?

Omdat het ontzettend slecht gaat in dit land. Al sinds de dalende olie-inkomsten van 2015 is er sprake van een enorme economische crisis. Het IMF schat de inflatie op een miljoen (!) procent per jaar. Het gevolg: lege supermarkten en gebrek aan bijna alles. Vooral voedsel en medicatie is schaars. De politieke onrust maakt de crisis compleet: het land is in twee kampen verdeeld tussen aanhangers van president Nicolás Maduro en de door het parlement aangewezen interim-president Juan Guaidó. Demonstraties, rellen en veldslagen zijn aan de orde van de dag.

Hoe houden deze vluchtelingen toch hun hoofd boven water?

Dat lukt nauwelijks. Ze gaan langs de deuren om spulletjes te verkopen, of wassen auto’s in het centrum. Veel levert dat niet op. Er gaan regelmatig dagen voorbij dat ze hun kinderen niets te eten kunnen geven. In hun huisjes met kartonnen daken zijn ze ook nog eens nauwelijks beschermd tegen de weersomstandigheden.

Radio Interview - Crisis in Venezuela

Je hele leven in een koffer

Leven uit een kofferWe gaan op roadtrip met hulpverleenster Rosa van Tear, die vanuit Colombia met een hulptransport naar Venezuela rijdt. Onderweg en bij de grens komen we gezinnen tegen die ‘hun leven in een koffer hebben gestopt’ en op zoek zijn naar een beter leven. “In Venezuela is niets meer”, zeggen ze. De wanhoop staat met grote letters in hun ogen geschreven. Rosa koopt wat eten voor ze en helpt waar kan. Haar kerk in Barancia steunt de vluchtelingen volop met voedselbonnen en kinderopvang, zodat de ouders kunnen werken. Als ze dit horen, vloeien er tranen en zijn ze Rosa en haar team zielsdankbaar.

Hulp voor vluchtelingen in Colombia

Voor dit project werken we samen met Tear en hun lokale partnerorganisatie CORSOC. Zij versterken de hulp van de plaatselijke kerken aan de vluchtelingen. Nieuwkomers krijgen een voucher om de eerste noodzakelijke spullen en voedsel te kunnen kopen. De families krijgen jerrycans voor opslag en chloortabletten om het water te zuiveren. Om ondervoeding te voorkomen krijgen de kinderen elke dag een warme maaltijd in de kerk. Voor de volwassenen heeft de kerk zelfhulpgroepen opgericht waar ze psychische en geestelijke zorg krijgen. Verder is er veel geld nodig voor medische zorg, bijvoorbeeld in de vorm van een mobiele kliniek.

Geef voor eerste levensbehoeften

Doneren