EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Kansen krijgen
in Zuid-Afrika

Hulpverleners bieden hoop aan kansarmen

Help de daklozen in Zuid-Afrika aan onderdak, eten en medische hulp!

Afgerond

Blij met Corona? - Een terugblik

Het is haast niet voor te stellen, maar het coronavirus brengt wereldwijd niet alleen maar ellende. In Pretoria, Zuid-Afrika, noemt daklozenpastor Katleho het zelfs een 'zegen'.

Aandacht voor jongeren

Ex-bendelid - nu jongerenwerker - Zakhele Malibuko geeft steun en liefde aan kansarme pubers in Zuid-Afrika. (25 minuten)

Kansen voor kinderen

Dompel u onder in de bakken met liefde die de Zuid-Afrikaanse Sue van der Walt uitstort over de kansarme kinderen onder haar hoede. (25 minuten)

Van kansarm naar kansrijk in Zuid-Afrika

Van alle Afrikaanse landen werd Zuid-Afrika het hardst getroffen door corona. Het land stond afgelopen zomer vijfde op de corona-wereldranglijst. Er volgde een lange lockdown. Maar wat moet je als je dakloos bent, geen inkomen hebt en huis hebt om jezelf in terug te trekken?

Metterdaad reisde in 2018 naar dit land waar we pastor Katleho Ncaphe volgden die letterlijk zwervers van de straat houdt. Hoe gaat het nu in tijden van Corona?

 

Corona maakt het voor de daklozen in pretoria extra moeilijk om te overleven. De organistatie van Katleho helpt daklozen aan eten en werk.

Help de daklozen in Zuid-Afrika aan onderdak, eten en medische hulp.

Dat kan online of je kunt je gift overmaken op NL88INGB0000300300 t.n.v. EO Metterdaad o.v.v. Zuid-Afrika.

Straatwerk Doneren
Zuid-Afrika Header zwerver.jpg

"Jezus is ook dakloos geweest"

Katleho en zijn team werken in miljoenenstad Pretoria. Hoe is de situatie van daklozen daar?

Zoals in elke grote stad kent ook Pretoria veel daklozen. In de uitzending zien we dat hun leefomstandigheden nog wel een graadje erger zijn dan in, zeg Amsterdam. Zo wassen de meeste zwervers zich in een zwaar vervuilde rivier, waarin mensen ook hun behoefte doen. Wat de situatie van de daklozen extra schrijnend maakt, is ze vaak nog wel een vrouw of kinderen hebben. Maar in de Zuid-Afrikaanse cultuur kunnen ze pas terug naar huis als ze in het levensonderhoud van hun gezin kunnen voorzien.

Hoe probeert de organisatie van Katleho deze daklozen te helpen?

Door hen geestelijk én praktisch te ondersteunen. Zo zien we de daklozen pastor bidden met Moses, die in een park leeft en bang is dat hij ongeneselijk ziek is. Het team biedt aan om met hem mee te gaan naar het ziekenhuis. Katleho citeert uit het Evangelie de bekende tekst over Jezus die geen steen heeft om zijn hoofd te ruste te leggen. ‘Jezus was ook dakloos’ klinken de troostende woorden in zijn gebed. Verderop in de uitzending zie we hoe het vuilsorteercentrum daklozen letterlijk van de straat houdt. Ze krijgen er geld voor het afval dat ze inzamelen in de stad, waarmee ze vervolgens een opleiding kunnen bekostigen. Zo zetten ze de eerste stap naar een menswaardiger bestaan.

Help daklozen pastor Katleho en zijn team om nóg meer daklozen van de straat te houden.

“Mensen zet je niet bij het grofvuil maar recycle je”

Steun het werk in Zuid-Afrika

Doneren