EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Afgerond

Kans op onderwijs voor meisjes in Zuid-Soedan

"Koeien zijn meer waard"

Bij de Dinka stam mogen de meisjes vaak niet naar school. Zodra een meisje ongesteld wordt, wordt ze uitgehuwelijkt en levert ze een bruidsschat op in koeien. Die koeien hebben voor de vader vaak meer waarde dan zijn eigen dochter, dus ziet hij geen reden om het meisjes naar school te sturen.

'Schoolmoeders' maken verschil

Maar sinds 2014 is Red een Kind werkzaam in dit gebied om meisjesonderwijs te promoten. De sleutelfiguren in de ontwikkeling zijn de schoolmoeders; vrouwen die gemotiveerd zijn meisjes naar school te krijgen en niet bang zijn om hun nek boven het maaiveld uit te steken. De schoolmoeders krijgen training, o.a. via opwindbare radiootjes waar trainingssessie op staan. Zij gaan met de familie en de meisjes in gesprek. Moeders zijn makkelijk te overtuigen, want vaak wilden zij als klein meisje ook naar school.

Geleerde meisjes leveren meer op

De mannen zijn moeilijk, maar toch gevoelig voor het idee dat een geleerd meisje een hogere bruidsschat kan opbrengen. Zij kan uiteindelijk namelijk ook economisch bijdragen in het gezin en wordt dus aantrekkelijker voor een toekomstige huwelijkspartner. Het programma is succesvol. Er gaan veel meer meisjes naar school, en er is ook een grote gedragsverandering gaande ten opzichte van meisjes.

Meisjes moeten gerespecteerd worden

Waar mannen en jongens voorheen dachten dat ze ‘konden doen met meisjes wat ze wilden’, wordt het nu duidelijk dat meisjes beschermd en gerespecteerd moeten worden. Om de ontwikkeling door te zetten wil Red een Kind nu ook vaktraining gaan aanbieden voor meisjes, om hun economische waarde en daarmee positie te bevestigen. Want uiteindelijk heb je weinig aan je basisschool in de ‘outback’ van Zuid Soedan, als je geen eigen bedrijfje kunt beginnen.

School buiten met een vrouwelijke onderwijzer

Geef meisjes kans op onderwijs

Doneren