EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Ex-bendelid nu jongerenwerker

Ontdek hoe Jezus jongerenwerker Zakhele redde uit het bendeleven in Zuid-Afrika. En hoe hij pubers nu een toekomst van hoop, in plaats van geweld biedt. 

Gered uit het bendeleven

Zakhele groeide in weelde op bij een vader die veel geld verdiende met zwaar criminele activiteiten. Totdat zijn vader zijn moeder bijna vermoordde en zijn ouders scheidden. Van het ene op het andere moment was de jongerenwerker straatarm. Met die cultuurshock kon hij niet omgaan, hing op straat rond en kreeg verkeerde bendevrienden. Toen hij werd opgewacht om te worden vermoord door een rivaliserende bende deed hij God een belofte. ‘Als ik dit overleef, wijd ik mijn leven aan U!’ Door een wonder kon hij ongezien thuis komen en bleef zijn leven gespaard.

Zakhele werd christen en hield woord. Hij wijdt zijn leven aan de toekomst van pubers zoals hij er ooit een was. En toont Gods liefde door iets ogenschijnlijk simpels als een goed ontbijt.

Een ontbijt, als bijdrage aan iemands toekomst!

Tijdens het studiekamp voor kansarme jongeren verklapt Zakhele, roerend in een enorme pan havermout, het geheime ingrediënt van zijn ontbijt pap. Namelijk: heel veel liefde. Liefde voor ‘zijn’ kansarme pubers en hun toekomst. Zo hoeven ze geen moeilijke toetsen te maken op een lege maag. Maar voelen ze zich geliefd en gesteund als ze de deur uitgaan. Een niet te overschatten gevoel, dat ze thuis vaak moeten missen. Zo staat het ontbijt symbool voor een betere toekomst. En ziet Zakhele het als de eerste stap naar een beter Afrika.

Zakhele en zijn team steunen kinderen en jongeren niet voor even, maar tot ze volwassen zijn en een baan hebben. Help mee!

Kijk de uitzending >

Geef voor het jongerenwerk in Zuid-Afrika

Doneren