EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Afgerond

“Mensen zet je niet bij het grofvuil maar recycle je”

Hella van der Wijst blogt over haar Metterdaadreis naar Zuid-Afrika.

Waar laat je je door raken?

Door welk leed van de wereld laat je je raken? De oorlog en honger in Jemen, de mensenrechtenschending van de Royhinga in Myanmar, de uitzichtloze oorlog in Syrië, nog altijd gaande, maar waar je weinig meer van hoort, de bootvluchtelingen… Oef, hoe veel en hoe groot. Je kunt je niet door alles laten raken want dan leef je niet meer. Dus een mens maakt een selectie. Zoals ook een programma als Metterdaad een selectie moet maken.  

In Zuid-Afrika

Zo was ik voor dit programma in Zuid-Afrika waar ik samen met Kolijn van Beurden drie reportages maakte. Voor de eerste aflevering gingen we op pad met pastor Kathleho in Pretoria. Hij runt er een recyclecentrum in de wijk Sunnyside. Nou, zonnig was er weinig aan deze slechtste en beruchtste wijk van de hoofdstad waar dagelijks mensen worden vermoord, uit hun huis gezet, dakloos raken of misbruikt worden.  

Aan het werk in de slechtste buurt

In dit afvoerputje van de stad proberen pastor Kathleho en zijn medewerkers mensen weer op te lappen mét, hoe symbolisch: recyclebaar afval als karton en plastic flessen. Daklozen en kwetsbaren verzamelen het op hun torenhoge trolleys, leveren het in op het recylecentrum van Kathleho en verdienen er net genoeg geld om ervan te eten of een dak boven het hoofd te betalen.

Kracht in eenvoud

De kracht van dit project is de eenvoud: de straten van Pretoria blijven schoner, materialen worden hergebruikt dat is duurzaam en last but not least: ogenschijnlijk kansloze mensen krijgen hier een kans om hun leven weer op te bouwen in plaats van verder af te breken.
Met het zelf verdiende geld verdienen ze ook hun eigenwaarde weer terug. Mooi voorbeeld is Cynthia. Ongewild belandde zij op straat en in de prostitutie maar ondertussen kan zij met een 9-5 baan op het recylcentrum zorgen voor haar pasgeboren dochtertje.
Of Mama Sara. Kathleho viste haar letterlijk uit het afvoerputje. Zonder hem had ze niet meer geleefd, het recyclen ging haar zo goed af dat ze met het geld andere handeltjes kon opzetten.

Mensen zijn geen grofvuil

Wat pastor Kathleho probeert metterdaad te doen, zegt hij mooi  in onze eerste reportage:
‘God gooit mensen niet weg, zet ze niet bij het grofvuil. Hij geeft mensen een tweede kans, Hij recyclet mensen.’

Kijk verder

Kijk ook de volgende afleveringen met Sue en Zakhele die bijzondere jongerenprojecten hebben opgezet om kansarme jongeren mogelijkhedenkansen en eigenwaarde te geven.

Mama Sara

Geef voor het werk in Zuid-Afrika

Doneren